Tips bij vorst en sneeuw; wat kun je zelf doen.

Voorkom schade door vorst en sneeuw
De komende dagen gaat het vriezen. Hierdoor kunnen sloten, (buiten)kranen en waterleidingen bevriezen. Dit kan schade geven. Ook sneeuw kan voor problemen zorgen. Je bent als huurder zelf verantwoordelijk voor het voorkomen en herstellen van schade door winterweer.
Wat kun je zelf doen?
- Sluit buitenkraan af. En tap het laatste water in de waterleiding af via het aftapkraantje. Dit voorkomt dat er alsnog water in de leiding bevriest.
- Zet de verwarming ’s nachts niet lager dan 15 graden.
- Draai alle radiatoren een beetje open, ook in alle ruimtes boven.
- Heb je een berging aan je woning? Verwarm deze ruimte als dat mogelijk is.
- Controleer de afsluitkraan van de watermeter op juiste werking. Zo kun je die kraan, als dat nodig is, snel dichtzetten en verdere schade voorkomen.
- Kijk goed naar eventuele scheurtjes in leidingen. Een scheur gevonden? Sluit de watertoevoer af en
meld de scheur bij ons . - Maak de ruimtes met de watermeter en de hoofdkraan tochtdicht. Dicht kieren en naden (tijdelijk) met bijvoorbeeld (hand)doeken. Bescherm de hoofdkraan met isolatiemateriaal.
- Stuifsneeuw is heel fijn. Hierdoor kan het door kiertjes en onder dakpannen naar binnen waaien. Maak de buitenkant van je huis zoveel mogelijk vrij van sneeuw. Houd je kunststof regenpijpen en balkonafvoeren goed schoon en sneeuwvrij. Gebruik geen zout in deze pijpen en afvoeren.Vang het smeltwater op met bakjes of handdoeken.